BitMEX stiftere anklaget for at bryde amerikansk lovgivning
Stifterne af den omtalte BitMEX handelsbørs er anklaget for at omgå amerikansk lovgivning omkring hvidvask, og derudover civile sanktioner. BitMEX har indtil for nyligt været den klart største ‘derivatives’ handelsbørs, altså en børs hvor man kan købe futures kontrakter og perpetual swaps produkter, som kort fortalt afspejler Bitcoin prisen (og andre kryptoaktiver), uden at man reelt set køber Bitcoins. Samtidig er børsen udelukkende en Bitcoin børs, altså kan man kun handle ved at smide Bitcoin ind og får ligeledes ens profit udbetalt i Bitcoin.

Arthur Hayes (medstifter og CEO), Benjamin Delo (medstifter) og Samuel Reed (medstifter og CTO) er alle anklaget i New York, hvor føderale anklagere beskylder dem for at servicere amerikanske kunder, mens de undgår amerikanske lovgivning. Hayes er bl.a. citeret for at sige, at BitMEX har hovedsæde i Seychellerne, fordi de kan bestikke myndighederne hvor det kun koster en kokosnød. FBI Assisterende Direktør William F. Sweeney Jr. udtaler: “De vil snart lære, at prisen for deres påståede forbrydelser ikke vil blive betalt med tropisk frugt, men snarere med bøder, kompensation og fængselsstraf.” 

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) har samtidig anlagt en civil anklage, om at de ulovligt har drevet en krypto handelsbørs og undgået hvidvask lovgivningen. En talsmand for BitMEX udtaler: “Vi erklærer os stærkt uenige med den amerikanske regerings hårdhåndede beslutning om at bringe disse anklager, og vil forsvare os mod dem med alt hvad vi kan. Fra vores tidlige dage som et start-up, har vi altid søgt at bistå de gældende amerikanske love, som disse love var forstået på tidspunktet og baseret på den rådgivning vi har fået.”

BitMEX blev stiftet i 2014, og har længe været rygtet at handle mod sine kunder. Da man kan geare sine investeringer på platformen med op til 100x (dvs. man i dette tilfælde kun kan tåle en prisbevægelse mod sig på 1% før man bliver likvideret), så er der flere eksempler på, at BitMEX har søgt at presse prisen mod zoner hvor mange kunder vil blive likviderede (dvs. mister sine penge), da de tjener penge på det. Af samme årsag har vi altid frarådet folk at benytte sig af BitMEX og gearede investeringsprodukter, medmindre man er bekendt og indforstået med risikoen forbundet hermed.

Samuel Reed blev arresteret i sit hjem i Massachusetts mens Delo og Hayes ikke er fanget endnu. BitMEX har spillet en stor rolle i påvirkningen af Bitcoin prisen, da volumen på handelsbørsen har været så stor. Det var bl.a. grundet en likviderings “dødsspiral” at Bitcoin prisen faldt helt ned under $4.000 tilbage i marts, i COVID faldene der ramte alle finansielle markeder. 

Begivenheder som dette har en effekt på Bitcoin prisen, der faldt 4% efter nyheden blev bragt. Vi er i VGP imponerede over, at prisen ikke droppede mere som følge af denne begivenhed, og vi mener samtidigt at dette er et nødvendigt skridt mod mainstream adoption. Handelsbørser som BitMEX skal lukkes ned før USA vil godkende en godkendt Bitcoin ETF, og dette er et skridt på vejen i denne retning – altså ser vi det som positivt på sigt. At man så kan undre sig over, at stifterne bliver personligt anklaget er anden sag, eftersom dette ikke er tilfældet når de kendte banker som JPMorgan og Danske Bank svindler med markant større beløber.

JPMorgan Chase skal betale DKK 5,8 mia. for at manipulere markeder
JPMorgan Chase (JPM), der er den største bank i USA, har i tirsdags gået med til at betale en rekord af $920 mio (DKK 5,8 mia.) i et forlig om anklager om, at de har manipuleret handler af futures kontrakter der var bundet op til ædelmetaller og statsobligationer.

CFTC har i en udtalelse sagt, at JPMorgan var involveret i bedragerisk adfærd over en periode på mindst 8 år, der inkluderede hundrede tusinder af “spoof” ordrer. Spoof ordrer er ordrer der bliver placeret og derefter hurtigt annuleret, fordi planen aldrig har været at eksekvere dem – de bliver derimod sat i ordrebogen for at narre investorer. Spoofing kan manipulere et marked, da det kan indikere falsk efterspørgsel efter et aktiv, hvorfor dette kan føre til at hæve eller sænke prisen, hvilket bestemmes af JPMorgan i dette tilfælde. Spoofing er ulovligt og CFTC sender således et klart signal om, at de vil slå hårdt ned på virksomheder der bryder dette. 

Better Markets, der er en nonprofit organisation der blev stiftet i 2008 med det formål at reformere Wall Street er ikke tilfredse med kendelsen. De mener, at det udelukkende straffer aktionærer i JPMorgan, og ikke nogle ledere eller ansatte der har været involverede. Kendelsen står altså i skærende kontrast til BitMEX nyheden ovenfor, hvor man går personligt efter stifterne, fremfor efter BitMEX som selskab. 

Den Europæiske Centralbank tager stort skridt mod at introducere en digital Euro
Den Europæiske Centralbank (ECB) vil eksperimentere med en digital version af Euroen d. 12. oktober, mens en offentlig høring også skal afholdes. Præsidenten for ECB, Christine Lagarde udtaler: “Vores rolle er at sikre tilliden i penge. Dette betyder, at vi skal sikre, at Euroen er klar til den digitale tidsalder. Euroen tilhører europæerne og vi er dets beskytter. Vi skal således være klar til at udstede en digital Euro hvis behovet måtte opstå.”

ECB mener, at cyber kriminalitet, naturkatastrofer og pandemier understreger behovet for at forbedre modstandskraften i det overordnede betalingssystem. I en tid hvor kontanter bliver mere og mere overflødige understreger ECB yderligere, at en digital Euro skal komplimentere kontanter – ikke erstatte dem. I Tyskland spiller kontanter fortsat en stor rolle, i modsætning til fx Skandinavien, og Bundesbank Præsidenten Jens Wiedmann udtaler: “Mange personer holder af kontanter af legitime årsager. Det sikrer deres privatliv, og de er ikke afhængige af teknologisk infrastruktur.”

Dette er en vigtig pointe i debatten, da handler med kontanter netop ikke kan spores, og således sikrer forbrugernes privatliv, hvorimod handler foretaget med en digital Euro sandsynligvis vil kunne spores ned til mindste detalje. 

Bitpanda rejser DKK 330 millioner i kapitalrejsningsrunde, ført an af PayPal stifter Peter Thiel
Bitpanda, der er en europæisk krypto handelsbørs, med hovedsæde i Wien i Østrig, rejser $52 mio. (DKK 330 millioner). Kapitalrejsningen er anført af Peter Thiel’s Valar Ventures. Denne funding runde, plus deres seed runde i 2016 og en IEO (Initial Exchange Offering) i 2019, betyder at virksomheden med 240 ansatte har rejst godt $100 mio. til dato (knap DKK 635 mio.)

Bitpanda’s ledelse fortæller, at midlerne skal bruges til at skalere virksomheden til 300 ansatte og til at finansiere en række nye produkter i det fjerde kvartal i 2020. Det estimeres at Bitpanda håndterer ca. DKK 13 mio. i daglig handelsvolumen.

Har du spørgsmål eller kommentarer til ovenstående nyheder, eller ønsker du at høre nærmere om VGP CAPITAL, kan du blive ringet op her.

Hvis du ønsker at få disse nyheder tilsendt hver uge, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.