Corona frygt skaber historisk prisfald på Bitcoin
Bitcoin havde i sidste uge den værste dag i dets historie ift. volumen, hvor salgsvolumen var højere end nogensinde set før på én dag, siden Bitcoins fødsel. Priserne droppede i første omgang i torsdags fra de $8.000 vi startede ugen på til $6.000 hvor den kort lå i en 8 timer, hvorefter den faldt yderligere og nåede en absolut bund lige under $4.000 (afhængig af hvilken handelsbørs du kigger på). Bitcoin havde, på dette tidspunkt, mistet mere end 50% af sin værdi på blot 24 timer. Herefter bouncede den kraftigt, hvor priserne steg over 50% fra bunden henover de næste 12 timer – igen de største 12 timers stigninger der har været i Bitcoins historie, og med den største købsvolumen i Bitcoins historie. Man kan altså rolig sige, der har været tale om en historisk uge i Bitcoins levetid, men hvad skete der egentligt?

Var det hvaler (et begreb der bruges om store aktører i markedet) der likviderede deres positioner for at besvare margin calls fra de traditionelle markeder (altså at de skulle bruge frie midler til at beskytte større positioner i andre markeder end krypto)? Forlod en enkelt hval markedet fuldstændig? Brugte hvaler muligheden for global usikkerhed ifbm. Corona-virussen og de prisfald vi ser i alle andre finansielle markeder, til at sælge nogle af deres positioner ind i en ordrebog uden det store modstand? En af disse hypoteser startede sandsynligvis processen, men det er mere kompliceret end som så hvad der fik det til at fortsætte. Først og fremmest er der ingen klare svar på hvad der er sket endnu, men vi vil gerne opsummere vores foreløbige syn på tingene, herunder.

BitMEX likvideringer fører an i historisk prisfald på Bitcoin
Obs. VGP CAPITAL fraråder alle at handle på BitMEX, medmindre du er en erfaren trader, og selv her skal du tage store forbehold.

BitMEX er en Bitcoin futures og swap exchange, altså kort sagt tilbyder de derivates handel (altså handel med afledte produkter fremfor spot-handel). Spot handel er hvor du køber reelle Bitcoins, som du kan tage og overføre ud fra den givne handelsbørs, ligesom vi kender det på Kraken, Coinbase osv. Derivates handel er hvor du køber et ‘værdipapir’ der afspejler værdien af det underliggende aktiv, i dette tilfælde Bitcoin. Så på BitMEX kan du bruge de Bitcoin du har købt dig spot et andet sted, til at lægge ind og bruge som collateral (sikkerhed) for at handle med disse derivatives. Det er altså en margin handelsbørs, hvor man gearer sin Bitcoin investering. 

Eksempel: Du lægger 1 Bitcoin ind på BitMEX. Prisen på 1 Bitcoin er $10.000. Du bruger din ene Bitcoin som sikkerhed til at købe for $10.000 værdipapirer i Bitcoin, og har således gearet din Bitcoin investering med 1x (du er long for 2 bitcoins, men ejer kun 1 spot). Eftersom intet i verden er gratis betyder dette, at du kan klare en prisbevægelse mod dig på 50% – altså hvis Bitcoin falder til $5.000 så likviderer BitMEX din position, hvilket betyder at de sælger din position på markedet, og tager din sikkerhed, der i dette tilfælde er på 1 Bitcoin (din collateral). 

Dette er risikoen ved at geare sin investering – du kan tabe din sikkerhed, men du kan vinde dobbelt så meget på hvis det går opad (ved en 1x gearing). BitMEX tilbyder op til 100x gearing, hvor du således kun kan kræve en prisbevægelse mod dig på 1%, hvilket altså er ren og skær gambling. 

Alle disse gearede positioner (også kaldet margin positioner) blev ekstremt pressede da Bitcoin faldt så drastisk, og dette var med til at skarpe en negativ spiral af salgspres. BitMEX er normalt den handelsbørs med størst volumen i kryptomarkedet, og i onsdags og specielt natten til torsdag var der talløse likvideringer, og en ordrebog der var ikke-eksisterende på købs-siden på BitMEX. I takt med at prisen falder, og BitMEX derfor skal likvidere deres kunders positioner, så skal de sælges på markedet – hvilket naturligvis kræver, at der er købere. Dette medførte, at der konstant lå en kæmpe salgsordre ($10 mio. eller mere) på salgs-siden i ordrebøgerne, som de langsomt pressede prisen ned på for at håbe, at folk ville købe dem. Eftersom der ikke var købere nok til at fylde disse likvideringer, ville prisen fortsat blive presset ned – og dette fortsatte i ekstrem hurtig grad natten til fredag, hvor det lignede det aldrig ville stoppe. BitMEX havde en negativ premium på -25% på sine produkter, på det værste tidspunkt, hvilket altså betød at ingen var interesserede i at købe værdipapirerne til spot pris, og heller ikke med 25% “rabat” fra spot prisen. Det betyder også, at BitMEX førte an i prisudviklingen: de var de første til at bryde fx $5.000, og eftersom der ingen købere var på BitMEX produkterne så fulgte spot prisen trop lidt tid herefter.

Kan dette ske i aktiemarkedet?
Ovenstående scenarie kunne principielt også ske i de traditionelle markeder, men det er svært i praksis af 2 afgørende årsager: 

1. Aktiemarkedet har lukket hver nat, og henover weekenden, og på denne måde kan market makers (fx handelsbørserne) nå at håndtere en voldsom prisbevægelse i den ene eller den anden retning.

2. Aktiemarkederne kan lave “circuit breakers”. Fx havde Dow Jones lukket for handel i deres åbningstid i onsdags 2 gange, og S&P500 og Dow Jones også i mandags i sidste uge, for at beskytte mod de massive prisfald aktiemarkederne så. Dow Jones havde også fjernet funktionen med at man kunne shorte markedet (altså hvor man vinder på prisfald) i en periode i onsdags, og sådanne tiltag kan stoppe en nedadgående lavine som vi oplevede i kryptomarkedet. Det er første gang at de traditionelle markeder benytter sig af circuit breakets tiltag siden 1997, og det fortæller noget om hvor alvorlig den nuværende situation er. I billedet herunder kan du se 3 niveauer af circuit breakers, som NYSE (New York Stock Exchange) kan benytte sig af.

Eftersom der ingen begrænsninger er i kryptomarkedet, det har åbent 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og børserne ikke har de samme muligheder for at lave circuit breakers, så fortsatte BitMEX med at have en nedadgående spiral af prisbevægelser, som førte an i Bitcoins fald ned til underkanten af $4.000. BitMEX fortsatte altså med at sænke deres likviderings-salgsordrer, og det virkede til ingen ende at tage da der ingen købere var, indtil de pludselig lukkede siden under påskud af vedligeholdelse. Dette satte en øjeblikkelig prop i bunden af markedet, og umiddelbart herefter steg det voldsomt med 50% henover de næste 12 timer. BitMEX kunne således åbne igen, hvor færre positioner skulle likvideres, som følge af prisudviklingen, og hvor ejerne af disse positioner nu har tid til enten at lukke dem af sig selv, eller smide mere sikkerhed ind for at beskytte dem.

Vi tror på, at BitMEX stod overfor et aktivt valg mellem at lave en manuel circuit breaker (lukke siden under påskud af vedligeholdelse), eller se deres produkter fortsætte dødsspiralen. De valgte førstnævnte. Der var andre derivatives handelsbørser der spillede en lignende rolle, bl.a. Deribit, der også lukkede i samme tidsrum, men da BitMEX er den største fokuserer vi på denne.

Hvad der er yderligere værd at bemærke ift. BitMEX er, at de tjener kassen på disse likvideringer. BitMEX har en insurance fund, der tjener penge på “likvideringer der kan blive håndteret i markedet til en bedre pris end konkursprisen for den givne position”. Balancen på denne insurance fund steg mærkbart, med 2.611,9 Bitcoins fra torsdag til fredag, hvilket fremgår nedenfor.

The Federal Reserve smider livskrans i vandet til markederne
Den amerikanske centralbank har netop i går, søndag d. 15. marts, sænket renten til 0 og lavet et QE (Quantitative Easing) program, der skal skyde $700 mia. ind i økonomien. Samtidig har de sat kapitalkravene til bankerne til at være 0. Ja, du læste rigtigt; der er ikke længere noget krav om at de amerikanske banker skal have nogle penge liggende ift. hvor mange de har i udestående lån. “Fractional-reserve-banking” som vi kender det, er altså blevet til “0-reserve-banking” – bankerne skal ikke længere have en del af deres midler stående i reserver, dette krav er netop fjernet i går. 

Det er anden gang på 12 dage, at centralbanken sænker renten for at afhjælpe konsekvenserne af coronavirussen i de finansielle markeder.  Den umiddelbare virkning her mandag formiddag er dog af negativ karakter, da de drastiske tiltag også understreger hvor alvorlig situationen er. Sidste gang vi så den amerikanske centralbank laver rentenedjusteringer i nødstilfælde var i finanskrisen i 2008. Over de sidste par uger har de lavet 2 separate rentejusteringer på i alt 1,5% hvilket har ført os til 0% renter i USA. Dette er ekstreme handlinger der er uden fortilfælde fra den amerikanske centralbank. 

Det kom også frem i går, at 8 af de største amerikanske banker ikke vil tilbagekøbe deres aktier igennem andet kvartal i 2020. Dette fører til spørgsmålet hvem der så skal købe dem, og til hvilke priser? (læs: sandsynligvis lavere priser end hvor vi er nu). 

Er der håb for Bitcoin?
Alle ovenstående tiltag fra den amerikanske centralbank er isoleret set brænde på bålet for Bitcoin, så ja der er bestemt håb forude. Bitcoin blev lavet som modsvar på de dramatiske tiltag centralbankerne kan tage og især de bail-outs til bankerne, som vi så under sidste finanskrise (altså hvor skatteyderne betaler for at bankerne er insolvente). Nu ser vi alle disse tiltag ske på rekordtid igen, og mens dette på lang sigt er positivt for Bitcoin, så er hele corona-virussen her og nu et black swan event for hele økonomien, og altså også en mavepuster til kryptomarkederne, da markedsspekulanter sælger deres positioner og trækker sig, for at beskytte deres positioner i de traditionelle markeder. Det der sker er altså at “de svage hænder” (dem er er i markedet med kortsigtede udsigter) udskiftes med “de stærke hænder” (dem der tror på Bitcoin på lang sigt). Alt dette sker samtidig med at Bitcoins halving (halvering) er under 2 måneder ude i fremtiden. Kort sagt er det her Bitcoin protokollen hvert fjerde år halverer dets løbende udbud, som førhen har ført til de bullmarkeder der har været, og at alt dette sker samtidig med at en global recession netop er påbegyndt, er ekstremt spændende at følge. Høj inflation i de europæiske og amerikanske markeder er meget sandsynligt, og som modsvar mod dette kan man vælge at købe Bitcoin, der på sigt er et deflationært aktiv, hvor du 100% kan stole på en inflationsrate der kun ændres hvert fjerde år, ved at halveres. Vi er ikke i tvivl om at flere og flere på sigt vil se Bitcoin som værende et alternativ, når alle andre finansielle markeder bløder. Vi ser også guld tabe terræn i den seneste uge (fald på 8,66%), som ellers traditionelt agerer som “safe haven” mod de traditionelle markeder, og sandheden er bare at alt bløder i øjeblikket som følge af coronavirussen.

En opsummering af ovenstående er, at Bitcoin ikke har en stopklods som de traditionelle markeder: det er de frie markedskræfter der opererer på fuld kraft, og således vil både fald og stigninger være mere ekstreme end i de traditionelle markeder. Hvis du ikke har Bitcoin, så er nu et fantastisk tidspunkt at købe på, og hvis du allerede har Bitcoins så er det nu du skal holde fast, slukke for dine notifikationer på prisen og løbe en tur i skoven. Distancer dig selv fra det, og husk på at Bitcoin er en langsigtet investering. En investering der om 2-5 år fortsat vil have outperformet de traditionelle markeder.

Har du spørgsmål eller kommentarer til ovenstående nyheder, eller ønsker du at høre nærmere om VGP CAPITAL, kan du kontakte os her.