Handelskrigen mellem USA og Kina fortsætter. Trump har for nyligt truet med endnu en 10% told på mere end $300 milliarder af kinesiske varer, hvilket har medført at den kinesiske regering har devalueret deres Yuan yderligere i respons. Den kinesiske Yuan brød en vigtig modstandszone ved 7 yuan for 1 US Dollar, hvilket er det laveste niveau siden 2008, og den kinesiske regering har bedt alle statsejede virksomheder at suspendere import af agrikulturelle produkter fra USA. Så hvad betyder dette for Bitcoin og kryptomarkederne? Mens det er svært at koge et så komplekst spørgsmål ned i et nyhedsbrev, så vil vi forsøge:

  • Folk flygter fra traditionelle valutaer: Når verdenen oplever politisk og makroøkonomisk ustabilitet, så vil folk “flygte” fra de traditionelle valutaer. Dette ses for tiden tydeligt i de stigende guld- og sølv priser, som er 2 eksempler på “safe havens”, altså aktiver som man søger mod når andre investeringsaktiver og valutaer er usikre.
  • Foreløbig data viser Bitcoin reagerer positivt på makroøkonomisk ustabilitet: Bitcoin startede i 2009, og vi har således ikke set kryptoaktiver agere under en global recession. Det er således også uvist hvordan hele kryptomarkedet kommer til at reagere på en global finanskrise, men foreløbig data indikerer, at Bitcoin og krypto som helhed vil se massive prisstigninger i tilfælde af dette sker. I Venezuela, hvor de har hyperinflation, sælges Bitcoin i høj grad og til en stor premium, fordi det er deres eneste alternativ til at have Bolivaren som falder drastisk i værdi. Andre lande, hvor man kan se lignende tendenser med mængden af Bitcoin køb og salg som korrelerer med valuta udfordringer er Iran, Argentina og senest Zimbabwe. I maj måned i år steg Bitcoin med ca. 55%, mens handelskrigen fortsatte og S&P 500 var nede med – 0,9%. Kina har mere end $27 billioner i depoter alene. Hvis de vælger at putte bare 1% af dette over i krypto vil det betyde mere end en fordobling af det samlede krypto market cap. på $300 milliarder.
  • Bitcoin er steget med guld: De stigninger guld har oplevet på det seneste har været tæt korreleret med Bitcoin, og således indikerer dette at Bitcoin tilbyder samme “store of value” egenskaber som guld, og at den ligesom guld er en hedge mod makroøkonomisk ustabilitet. Bitcoin er ikke ejet og kan ikke styres af nogle regeringer, og er således et uafhængig alternativt sted at placere noget af sin velstand. Vores tese er, at penge vil fortsætte med at flyde over i både krypto og guld så længe verdensmarkederne langsomt går dårligere. Hvis vi står overfor en kæmpe krise fra dag til anden kan scenariet sagtens være anderledes, hvor individer må sælge for at forblive likvide.
  • At have 0% eksponering mod krypto er uansvarligt:  Lawrence H. Summers, forhenværende finansminister i USA under Bill Clinton tweetede den 5. august, at vi er på det farligste finansielle tidspunkt siden 2009 krisen pga. udviklingen mellem Kina og USA. Historisk set går alle markeder op og ned, og det samme gælder makroøkonomien som helhed. Vi har haft lidt over 8 fantastiske opadgående år med højkonjunktur og det er kun et spørgsmål om tid før en lavkonjunktur rammer. Hvis man har 0% eksponering mod krypto i tilfælde af dette sker, og det stikker af grundet dets unikke egenskaber som et uafhængigt store of value, så vil man fortryde det. Dermed ikke sagt man skal lægge alt hvad man har og ejer deri. Man skal kun investere hvad man kan tåle at tabe, men alt mellem 1-5% af sin samlede formue kan vise sig at være en fantastisk hedge mod sin overordnede portefølje. Og med Bitcoins asymetriske risikoprofil er vi efterhånden på et stadie hvor det at have 0% eksponering mod krypto er uansvarligt for ens porteføljeallokering.