Nyhederne for denne uge vil kun berøre én ting, da Facebook i tirsdags endeligt officielt meldte ud om deres kryptovaluta og frigav whitepaper, hjemmeside osv. Valutaen kommer til at hedde Libra, og vi vil herunder kort dække hvad denne indebærer:

  • Først og fremmest er det ikke kun Facebook der står bag den, men derimod en forening (The Libra Association) der kommer til at operere ud af Geneva i Schweiz. Det er en sammenslutning af en række kæmpe virksomheder, herunder Uber, Spotify, PayPal, VISA, MasterCard, Vodafone, Lyft, Andreeseen Horowitz osv. Alle disse virksomheder betaler som absolut minimum $10 mio. for at få lov at operere en “node”, altså det der kræves for at være med i netværket. Til sammenligning er det eneste der kræves for at operere en node på Bitcoin netværket en computer. Uanset hvor mange nodes hver enkel virksomhed ejer, så vil de max kunne have 1% stemme indflydelse i The Libra Association.
  • Libra er en stable coin, som altså i modsætning til Bitcoin, Ether osv. vil have en stabil værdi over tid, og som dermed kan stoles på til at blive brugt til pengeoverførsler. Det der er bemærkelsesværdigt er, at de ikke vil pegge den til fx USD, som andre stable coins har gjort hidtil, men de derimod vil lade den have sin egen værdi, backed af en “basket” af valutaer og kortsigtede statsobligationer. Libra Association går altså i direkte angreb mod verdens nationale valutaer, og må betragtes som værende en konkurrent til USD, EUR, JPY osv. Netop derfor har udmeldingen i tirsdags også mødt stor modstand fra politikere rundt omkring i verden.
  • Facebook vil udover at være medstifter af Libra Association således også komme med Calibra Wallet, hvilket skal være en integreret wallet på Messenger, WhatsApp, Facebook, Instagram osv. og det må derfor antages at Facebook især satser på at skulle hive deres profit hjem fra dette “second layer” ovenpå Libra Association; altså at stille infrastrukturen til rådighed for at disse pengeoverførsler nemt kan finde sted på deres platforme.
  • Libra Blockchain skal først til at bygges, og Libra forventes ikke at være live før 2020. Vi følger denne nyhed tæt, og ser det generelt som en meget positiv nyhed for hele branchen. Det vil medføre, at en stor række mennesker verden over der aldrig har hørt om eller tænkt over krypto, pludselig over Messenger kan overføre penge på tværs af landegrænser ligeså nemt som vi i Danmark gør med MobilePay i dag. Således vil flere mennesker benytte sig af krypto, og dette vil kunne fungere som en gateway til øget adoption af Bitcoin og det resterende kryptomarked. Vi følger løbende udvikling i denne sag tæt, og holder jer orienteret herom.