Ruslands største Bitcoin mine laver vand om til kontanter
Bitriver, der er det største data center i det forhenværende Sovjetunionen, åbnede for blot et år siden, men har allerede kunder fra hele verden, bl.a. USA, Japan og Kina. De fleste af disse kunder miner Bitcoins, hvor man altså lejer Bitrivers infrastruktur. Bitriver lejer en bygning tæt på Bratsk aluminiums fabrik, hvor der tæt på ligger et vandkraftsanlæg som sørger for billig elektricitet. Udover strømforsyningen er det sibiriske klima, med dets lave temperaturer, gode for data center udstyret, da de dermed kan spare dyre investeringer i kølingssystemer for at holde processernes temperatur nede. Vandkraftsanlægget producerer mere strøm end det har brug for til de nærliggende aluminiumsfabrikker, og denne overflødige mængde energi er endnu et eksempel på at Bitcoin mining virksomheder søger mod de steder i verden hvor der er billigst energi, hvilket logisk også er de steder der har energiressourcer i overskud. Bitriver håndterer i øjeblikket 20.000 mining computere (ASICs miners), og kan ifølge dem selv skalere op til 67.000 enheder. Virksomheden har teknikere til stede 24 timer i døgnet for at sikre sig det hele kører som planlagt. Vi lever i en tid hvor områder med overflødigt energi ikke skal bruge andet end en internetforbindelse og nogle ASICs computere, for at de kan omdanne denne energi (i dette tilfælde vand) til kontanter.

Den franske centralbank er fortaler for blockchain-baserede systemer
Denis Beau, der er First Deputy Governor for den franske centralbank, er kommet med nogle stærke kommentarer i støtte for et distribueret ledger system, som de mener kan løse mange af det nuværende finansielle systems udfordringer. Frankrig overvejer bl.a. en CBDC (Central Bank Digital Currency), og Beau mener EU har en forpligtelse for i det mindste at overveje en CBDC. De mener også, at betalinger på tværs af landegrænser kan være en holdbar use case, da borgere i EU ofte venter længere perioder på betalinger der ligger mellem banker og deres internationale partnere. Han kalder den nuværende service for usikker til en høj pris, og tror på dette kan effektiviseres markant ved brug af et distribueret ledger system. Han udtaler også, at tokenized aktiver, kombineret med denne teknologi, kan overføre penge til lave omkostninger og uden fejl, og det vil hjælpe med at møde den efterspørgsel der ses fra markedet. Den franske centralbank, Banque de France, har været en af de mest vokale centralbanker der taler for denne nye teknologi, og begyndte bl.a. i oktober at søge efter en blockchain analytiker, til at hjælpe dem designe et digital valuta implementations program. Det var også den første centralbank i verden til at udvikle et blockchain registreringssystem, ifølge Beau. Han udtaler bl.a.: “[…] Eurozonen skal være åben overfor at eksperimentere med disse innovationer, for at kunne dobbelt checke og sandsynligvis forbedre de kriterier hvorunder vi laver central bank penge tilgængelige som et betalingsaktiv. Vi, hos Banque de France, er derfor meget åbne overfor eksperimenter i denne retning, sammen med den Europæiske Centralbank (EBC) og andre centralbanker i Eurosystemet, særligt i forbindelse med en engros CBDC.” 

Den europæiske centralbank svarer på ovenstående
Der har tidligere været rygter og udtalelser om at den Europæiske Centralbank allerede undersøger at lave deres egen CBDC, og allerede 24 timer efter Denis Beaus udtalelser, bekræfter Benoît Cœuré, der er medlem af bestyrelsen i den Europæiske Centralbank, at de undersøger at lave en CBDC og at den bl.a. ville kunne hjælpe med at sikre at borgere kan bruge centralbank-penge, hvis elektroniske betalingssystemer fortsat bliver mere populære. Han tilføjer: “En digital valuta af denne slags kan laves i mange forskellige udgaver, hvor fordelene og ulemperne i øjebliket undersøges af den Europæiske Centralbank og andre centralbanker, hvor vi er opmærksomme på evt. større konsekvenser for finansiel formidling.”

Tyske banker kan opbevare- og tilbyde krypto services allerede i 2020
Finansielle institutioner i Tyskland må i øjeblikket ikke sælge kryptoaktiver til deres kunder, men dette kan ændres i fremtiden i forbindelse med det lovforslag der implementerer EU’s fjerde hvidvaskningsdirektiv. Lovforslag er allerede blevet godkendt i Tysklands føderale parlament (Bundestag) og venter nu enighed mellem de 16 stater. Den sidste version af lovforslaget foreslår at tillade regulerede bank institutioner at tillade kryptovaluta services, uden at skulle stole på tredjeparter. Hvis staterne siger ja til lovforslaget kan tyske borgere se frem til at kunne holde Bitcoin, Ethereum og andre digitale valutaer direkte i deres banker. Dette betyder altså at folk der ejer krypto kan tilgå deres aktiver ved at klikke på en knap, på samme vis som man kan se sin bankkonto. Nogle finansielle eksperter i Tyskland er ikke positive for lovforslaget, da de mener dette kan give bankerne incitament til at lave aggressivt salg af disse nye produkter, uden ordentligt at orientere kunderne om risikoen.