USA arbejder på en digital valuta
Federal Reserve (den amerikanske centralbank) guvernøren Lael Brainard har udtalt, at de undersøger mulighederne for at lave en central bank digital valuta, altså hvad der kaldes en CBDC: “Givet dollarens vigtige rolle, så er det essentielt at vi forbliver frontløber indenfor research og politisk udvikling af en CBDC. Vi laver i øjeblikket forskning og eksperimentering relateret til distribueret ledger teknologier og deres potentielle use case for digitale valutaer, inkluderende potentialet for at lave en CBDC.

Det er for nyligt kommet frem at EU arbejder på en digital valutaligeså vel som Kina – og det forventes at den kinesiske CBDC allerede lanceres her i 2020. Vi bevæger os hen mod en verden hvor alle former for valutaer bliver digitaliseret. Fordelene, både for udstederne af valutaen samt brugerne af valutaen er for store til at ignorere. En digital valuta øger mulighederne for tilgang til den, mindsker omkostningerne af transaktioner og kan medføre drastisk forøgelse af brugeroplevelsen af den givne valuta. Så hvis fordelene er så åbenlyse, hvorfor har centralbanker (specielt den amerikanske) været så langsomme med at bevæge sig i denne retning?

Indtil 2019, har de prøvet at fornægte de fordele der måtte være, da de ikke ønskede at forholde sig til- eller legitimisere Bitcoin. De kendte til Bitcoin og de undersøgte teknologien, men de forkastede den også som værende et ikke muligt alternativ. Der var ingen virksomhed bag, ingen regering bag, den var styret og ejet af brugerne – og det er noget helt nyt der ikke er set før.

Introduktionen af Libra med Facebook som primus motor ændrede denne agenda fuldstændig. De annoncerede pludselig at ville lave en digital valuta, der med det samme ved lancering, ville kunne bruges af deres knap 3 mia. brugere, og dette tvang centralbanker til aktivt at forholde sig til dette paradigmeskift. Facebook har både det tekniske know-how, ambitionen og den kæmpe bruger-base til at kunne gøre dette til en realitet, og derfor føltes Facebook som en mere realistisk trussel end Bitcoin. Siden da har CBDC’s været på agendaen hos verdens største centralbanker, til konferencer og sammenslutninger, og det var blot et spørgsmål om tid før USA også offentligt måtte anerkende at de arbejder på dette.

Alle valutaer bliver digitaliseret på en eller anden form for distribueret ledger teknologi (hvoraf Blockchain er en af dem). Nogle vil blive kontrolleret af regeringer, nogle af virksomheder og nogle af ingen. Forskellen mellem disse 2 former er simple, og kan inddeles på følgende måde:

1. Valutaer som kræver at du stoler på en gruppe af mennesker til at udstede, håndtere og kontrollere de digitale valutaer.

2. Valutaer som kræver at du ikke stoler på nogen og opfordrer dig til at verificere alt information selv.

I vores optik vil der altid være plads til begge dele, og slutbrugeren kan så frit vælge hvad de ønsker at opbevare deres velstand i. Al denne snak om CBDC’s, at centralbanker kommer til at udstede det mv. er ikke dødsstødet for Bitcoin, tværtimod er det ekstremt positivt i vores optik. Det tvinger slutbrugerne til at forholde sig til hvad en “wallet” er, hvordan dette fungerer, og det åbner også øjnene op for at digitale valutaer er fremtiden – hvilken form man så ønsker er op til en selv.

Det bliver spændende at følge denne udvikling. Vi har før kaldt denne udvikling blandt centralbanker for vores tids rumkapløb, hvor USA’s rolle som reserve currency er truet, og hvis Kina kommer med en velfungerende CBDC længe før USA, er dette ikke godt for dem – derfor arbejder de aktivt på at bibeholde denne status.

$1 mia. er låst i DeFi (Decentralised Finance)
Den forgangne uge bøde på en milepæl indenfor DeFi (Decentralised Finance). DeFi fokuserer på smart contracts, public protocols, og brugen af kryptoaktiver til at genskabe adskillige finansielle services som vi kender fra den ‘virkelige verden’ og lave dem på en decentraliseret måde. Use cases er i øjeblikket er betalinger på tværs af landegrænser, lån og stable coins. Og der er altså nu låst $1 mia. i disse decentraliserede applikationer.

Dette datapunkt er vigtigt da det fortæller noget om størrelsen af DeFi økosystemet, og samtidig noget om hvor hurtigt udviklingen går. På kun 2,5 år er der mere end $1 mia. placeret i denne nye industri, hvor de mennesker der placerer pengene der, hellere vil stole på software og algoritmer fremfor andre mennesker og centraliserede finansielle organisationer. Til sammenligning tog det Lending Club (USA’s største peer-to-peer långiver) 5 år at nå denne milepæl.

Omkring 60% af denne $1 mia. er i øjeblikket låst i MakerDAO’s stablecoin, Dai. Maker er en virksomhed med hovedsæde i København, og hvor stifteren, Rune Christensen er dansk. Maker (MKR) og Dai er tokens der er udstedt på Ethereum protokollen, og det meste af udviklingen indenfor DeFi foregår på Ethereum protokollen. Ethereum har nogle fundamentale udfordringer, som vi ikke kommer nærmere ind på i disse nyheder, men det spændende er om DeFi industrien kan bevæge sig til andre protokoller, og specielt om vi ser en lignende industri udspringe sig på Bitcoin protokollen. Og hvis det skal fortsætte med at være forbeholdt Ethereum protokollen er det spændende at se om de kan løse deres udfordringer, så flere og flere folk tør stole på at sætte en større mængde af deres værdier i decentraliserede applikationer. 

ConsenSys fyrer yderligere 15% af deres ansatte
En af kryptoindustriens største virksomheder, ConsenSys, annoncerede i sidste uge en restrukturering af deres organisation, som kan opsummeres til to hovedpunkter:

1. ConsenSys vil adskille deres software udviklingsafdeling fra deres investeringsafdeling

2. ConsenSys vil afskedige ca. 14% af deres team

ConsenSys arbejder med at bygge applikationer på Ethereum protokollen, og har bl.a. stået bag innovationer som MetaMask. De prøvede i anden halvdel af 2019 at indsamle $200 mio. hvilket det tyder på de ikke er nået i mål med, disse nyheder taget i betragtning. At afskedige 14% af deres ansatte kommer efter, at de i 2018 også fyrede 13% af deres stab, og det giver mening at de denne gang adskiller deres forskellige forretningsområder, da det er forvirrende for eksterne investorer at forholde sig til virksomheder der “skyder med spredhagl” og ikke fokuserer på et nøje udvalgte forretningsområder. ConsenSys laver både software, investerer, tilbyder andre services og laver events, hvilket gør deres case som investering svær. De har sandsynligvis erfaret sig, at de er nødt til at udvælge enkelte områder og fokusere på disse.

Twitter kommer med en Bitcoin Emoji
Den sidste uge bød på lanceringen af verdens første Bitcoin emoji, som ikke overraskende starter ud på Twitter, hvor stifteren Jack Dorsey som bekendt er stor fortaler for Bitcoin. Man kan lave emoji’en ved at skrive “#Bitcoin” eller “#BTC”, og som det ses af nedenstående eksempel er det Jack Dorseys eneste beskrivelse under hans Twitter profil i øjeblikket.


I tweetet hvor Jack annoncerede dette inkluderende han også “@unicode” hvilket er den nuværende computer tekst og emoji standard på internettet. Det kan altså tolkes som en indikation, at han prøver at pushe Unicodes konsortium til at introducere denne emoji, så den kan bruges på tværs af alle platforme.

Har du spørgsmål eller kommentarer til ovenstående nyheder, eller ønsker du at høre nærmere om VGP CAPITAL, kan du kontakte os her.